مراقبت از سالمندان با نیاز به خدمات درمانی برای بهبود عملکرد سیستم عصبی
راهبردها و رویکردهای شورای ملی سالمندان برای ارتقاء سلامت دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور
کار در اسنپ برای تأمین هزینههای بیمارستانی، فروش وسایل برای تأمین هزینه، کسب درآمد ازطریق کلاسهای خصوصی و... اشتراک فرزندان در هزینهها، مساعدت فرزندان در پرداخت هزینههای مالی، کمک و مساعدت خانوادگی تا حد ممکن در پرداخت هزینهها و .... هزینههای آوردن پرستار در منزل برای پانسمان زخم بستر، تزریقات، چکاب قند خون و فشار خون، وصلکردن سرم و... بیشتر کشورها رشدی در جمعیت مسن خود را تجربه می کنند به خصوص در مورد سنین بالای 85سال. آنها از یک خلا وجودی رنج می برند و نمی توانند معنا و هدف از زندگی را درک کنند.
همۀ مراقبان خانوادگی برای دسترسی به دارو با سختیهای زیادی مواجه بودند. علاوه بر این، مراقبان خانوادگی اظهار میکنند که پوشش بیمۀ تکمیلی در مواردی که فرد به آزمایشگاه مراجعه میکند یا در بیمارستان بستری میشود، تا حدود زیادی هزینههای بیمارستان را پوشش میدهد. با این حال بیشتر مراقبان خانوادگی به نبود پوشش بیمۀ تکمیلی از دارو، بهمخصوص داروی خارجی، ویزیت پزشکان و خرید تجهیزات اشاره داشتند. در این مطالعه، تعداد مشارکتکنندگان 22 نفر است که از این تعداد 13 زن و 9 مرد بودهاند. دادهها از میان مراقبان خانوادگی، که در بازۀ سنی 18 تا 64 سال قرار داشتند و حداقل شش ماه از یک سالمند 65 سال به بالا در خانواده مراقبت کرده بودند، گردآوری شد.
ناتوانی سیستم پزشکی در دادن خدمات ضروری در منزل یا دادن خدمات بلند مدت می تواند ناشی از چندین علت باشد که شامل مهارت پزشکان، نوع دید پزشکان و سیستم پرداخت بیمه ایی باشد. ما هنوز اطلاعات بسیار کمی در مورد رابطه بین حس سرزندگی و بیماری ها و فاکتور های روانی اجتماعی و معنویت داریم. «بهجز پسانداز خواهرم که خرج شد، من دوماه میرفتم اسنپ کار میکردم و کمی از خرجها را متقبل شدم. درواقع برای من معلوم شد که یه بخشی از زمانم رو باید بذارم که پول در بیارم. توی اون شرایط باید یه پولی در بیاری، یا با فروش کتابام و وسایلی که کارش ندارم، مثل گوشی اضافه یا لپتاپ اضافه و یا قرض کنم تا چک رو پاس کنیم». نوشتن آزمایشهای غیرضروری توسط پزشک، تجویز داروهای غیرضروری توسط پزشک، در نظر گرفتن بیمۀ بیمار و تجویزهای اضافی و ...
منتها باید هزینهها را مدیریت کرد و اگر مدیریت نشده، اقدام کنیم دچار مشکل میشیم، با این تورمهایی که داریم. توانایی مراکز بهداشتی در ارائۀ خدمات مناسب، حق ویزیت کمتر در مراکز بهداشتی عمومی، داروی رایگان، تصویربرداری رایگان و... کمبود داروهای داخلی در داروخانهها، وجودنداشتن داروی خارجی در داروخانهها، هزینۀ بالای تهیۀ دارو، نبود پوشش بیمۀ تکمیلی برای دارو و... رسیدگینکردن به بیمار، حضورنداشتن نیروی جایگزین در شیفتهای پرستاری، توجهنکردن پرستار به زنگ هشدار و ندادن بهموقع دارو به بیمار، انجام وظیفه در حد رفع تکلیف و .... کفافندادن حقوق مستمری تأمین اجتماعی و بازنشستگی، مشکلات مالی بهواسطۀ حقوق کم و .... هزینههای بالای پذیرایی؛ مانند نوشیدنی، میوه، شیرینی، غذا، نظافت و ...
این موضوع، بهویژه در فرهنگ ایرانی که ارزشهای خانوادگی و مراقبتهای سنتی در آن جایگاه ویژهای دارند، اهمیت بیشتری در زمینۀ بهبود شرایط مراقبت از قشر آسیبپذیر سالمندان جامعه دارد. مقولۀ نیاز به حمایت عملی، ازجمله شامل نیاز به حمایت مالی است؛ زیرا هزینۀ بالایی دارد و درمان و تجهیزات پزشکی، به ایجاد شرایط دشوار برای مراقبان خانوادگی منجر میشود. نتایج مطالعۀ باستانی و نظری (1399)، حاکی از این است که بیشتر زنانی که در نقش مراقباند، مسئولیتهای گوناگونی در حوزههای خانوادگی، اقتصادی و اجتماعی را به دوش میکشند و هنگام ارائۀ مراقبت به سالمندان، با چالشها و فشارهای زیادی مواجه میشوند. به همین دلیل، سطح کیفیت زندگی مرتبط با مراقبت در میان این زنان، معمولاً کمتر از حد مطلوب است. این در حالی است که برخی دیگر از مراقبان، استرس را بیشتر از آنچه بر محیط حاکم است، احساس کردهاند.
درواقع یکی از شرایط، مصاحبه با افرادی است که از سالمند عضو خانواده مراقبت میکنند و فرد سالمند، پرستار ندارد. در این راستا، ابتدا از نمونهگیری حداقل تنوع استفاده شد و درنهایت بهسمت حداکثر تنوع پیش رفت. درواقع سعی شده است تا نمونههای اولیه در رابطه با کسانی باشد که مراقبتهای بسیار سخت و طاقتفرسایی را انجام میدادند؛ سپس ازطریق آنها به دیگر نمونهها دسترسی پیدا شد. همچنین براساس اطلاعات کسبشده و تحلیل همزمان نمونهها، بعضی زیرمقولههای ضعیف تشخیص داده شد و به این ترتیب سراغ نمونههای بعدی رفتیم تا اطلاعات دقیقتری کسب شود. درنهایت نیز به سراغ استراتژی حداکثر تنوع رفتیم و سعی کردیم تا نمونهها از طبقات اجتماعی- اقتصادی متفاوت انتخاب شود تا بتوان تفاوتها را مشاهده کرد و تحلیل تفاوت و تمایز را انجام داد.
دارویی که از طریق بینی سرطان پانکراس را درمان میکند
تصمیم گیری در مورد نگهداری بیمار در منزل خودش، با وجود دسترسی کمتر به خدمات پزشکی نسبت به نگهداری در بیمارستان و مراکز نگهداری یا تصمیم بر عدم بررسی گوارشی بیماری که در مراحل آخر زندگی خود به دلیل تومور بدخیم مغزی قرار دارد مثال هایی از به کار بردن این اصول است. تعداد پزشکان و پرستارانی که تاکید بر سلامتی عمومی افراد و سالمندان در کار خود دارند، بیشتر و بیشتر می شود. تمایل به حفظ سلامتی نه تنها خواسته ی متخصصین پزشکی است بلکه این یک خواسته اساسی از سمت جامعه نیز می باشد. پزشک خانواده باید که در هر گروه سنی و هر وضعیت سلامتی، روی پیشگیری تاکید داشته باشد و برنامه های مربوط به پیشگیری را به اجرا در بیاورد. مراقبت های تسکینی و خدمات آسایشگاهی، استقلال عملکرد و حفظ شان افراد در دوران سالمندی و یا دوران پیش از مرگ و تمرکز بر مشارکت سالمندان در برنامه های درمانی همه مواردی هستند که از خودمختاری و ارزش های بیمار حمایت می کنند. هیچ گروه جمعیتی به اندازه سالمندان از یک برنامه بهداشت درمانی اولیه موثر و هماهنگ شده بهره نمی برد.
توجه به این مشکلات و درمان به موقع آنها میتواند به حفظ کیفیت زندگی سالمندان کمک کند. بنابراین، ضروری است که مراقبان نیز به مراقبت از سلامت جسمانی و روانی خود توجه کنند. دریافت حمایت از دیگر اعضای خانواده، دوستان و حتی مشاورههای حرفهای میتواند به کاهش استرس و افزایش توانایی مراقبت موثر کمک کند. در مجموع، اینترنت اشیا میتواند نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی سالمندان و حمایت از آنها در زندگی مستقل داشته باشد. بسیاری از سالمندان با بیماریهای مزمن مانند دیابت، فشار خون بالا و بیماریهای قلبی دستوپنجه نرم میکنند. هوش مصنوعی با تحلیل دادههای بالینی و رفتاری سالمندان، میتواند به مدیریت بهتر این بیماریها کمک کند.
خانواده و دوستان نقش حیاتی در حمایت از سالمند را ایفا می کنند و تنها زمانی که دیگر گزینه ایی نداشته باشند سالمند را به مراکز نگهداری می برند. برای ایمنتر کردن محیط زندگی سالمندان، میتوان از دستگیرههای کمکی در حمام و توالت، روشنایی مناسب و حذف موانع فیزیکی از مسیرهای تردد آنان استفاده کرد. همچنین، اطمینان از دسترسی آسان به وسایل مورد نیاز و ایجاد فضایی آرام و راحت برای زندگی آنان اهمیت دارد. مرکز خدمات جامع سلامت پیامبر اکرم (ص) لواسان با پوشش ۳۴ هزار و ۱۵۲ نفر از جمعیت شهری و روستایی به ویژه ۵۲۲۹ سالمند در راستای ارائه خدمات به این جمعیت هدف فعالیت می کند. زالی بیان کرد که فرهنگ ایرانی به طور طبیعی از سپردن سالمند به خانه های سالمندان اجتناب می کند و باید این فرهنگ حفظ شود تا سالمندان از حمایت های اجتماعی و خانواده بهره مند شوند. 3- حفظ و ارتقاء سلامت جسمی روانی اجتماعی و معنوی سالمندان که راهبردهای آن شامل توسعه کمی و کیفیاقدامات پیشگیرانه و خدمات درمانی، توسعه کمی و کیفی خدمات توان بخشی و خدماتسلامت معنوی و معنا داری زندگی برای سالمندان است.
قابلیت اعتبار شامل چهار مؤلفۀ اعتبارپذیری[16]، انتقالپذیری[17]، قابلیت اطمینان[18] و تأییدپذیری[19] است. در این دوره، نظارت دائمی و ارتباط مستمر و مؤثر با مشارکتکنندگان حفظ شد. برای تأیید نتایج، از روش کنترل ازطریق اعضا استفاده شد، به این ترتیب که پس از تجزیه و تحلیل دادهها، از برخی شرکتکنندگان خواسته شد تا دربارۀ صحت یافتهها نظر دهند. در این مرحله، مصاحبههایی با چند نفر از شرکتکنندگان برای ارزیابی مفاهیم انجام شد. محققان بهمنظور جلوگیری از سوگیری و اطمینان از اینکه نتایج تحقیق براساس واقعیتهاست، بهطور مداوم در مراحل جمعآوری، کدگذاری و تحلیل دادهها دقت نظر داشتند.
مراقبت از سالمندان در منزل
بنابراین چگونگی تجویز دارو برای سالمندان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. پزشک باید این نکته را در نظر داشته باشد که درمان دارویی عملکرد کلی سالمند را افزایش می دهد یا کاهش می دهد. آیا درمان دارویی واقعا نیاز است؟ حتی ممکن است علایم جدید بیماری ناشی از عوارض دارویی باشد . داشتن مهارت سنجش میزان سود و یا زیان استفاده از یک دارو برای پزشکان بسیار حیاتی است. امروزه خانواده ها زیادی بار و سختی مراقبت از سالمند را حس می کنند ، افراد بین فشار خواسته های پدران و مادرانشان به عنوان افرادی که نیاز به مراقبت دارند و فشار ناشی از خواسته های خانواده و فرزندانشان له می شوند! خانواده های زیادی نهایت تلاش خود را می کنند تا با نیاز های والدین مسن تطابق پیدا کنند.افراد خانواده، دوستان یا همسایگان می توانند نقشی حیاتی جهت فعال نگه داشتن سالمندان در جامعه ایفا کنند.
- {
- با این حال، بین مراقبت عام و مراقبت از سالمندان دارای بیماری خاص، تفاوت وجود دارد. |}
- فعالیتهای اجتماعی و فیزیکی برای حفظ سلامت جسمانی و روانی سالمندان بسیار مهم است. {
- همچنین با بروز مشکلاتی همچون اختلالات ذهنی در سالمندان، بار مراقبت از سالمندان بهشدت افزایش خواهد یافت. |}
- پزشک در تمامی این مقاطع موظف به مراقبت از سالمند و ارتباط مناسب با سالمند و خانواده اش می باشد.
- کیفیت زندگی و وضعیت سلامتی سالمندان تا حد زیادی، در گرو امنیت مالی است. {
- پزشکان باید شنوندگان خوبی باشند و به حرکات غیر کلامی بیمار توجه کنند تا بتوانند به معنای واقعی با سالمند ارتباط برقرار کنند و خواسته های سالمند را بشناسند. |}
«پرستاران و کادر درمان خیلی بیحوصله هستند و بهتر است بگویم حوصلۀ سر و کله زدن با مریض را ندارند. باید مرتب تذکر بدهی که پرستار بیاد و سرم را وصل کند یا شرایط را چک کند. بهطور کلی، برخی از پرستاران فقط کار را جهت رفع تکلیف انجام میدهند و میروند». هزینههای بالای داروهای تقویتی، هزینههای بالای داروهای خارجی، هزینۀ قرص انعقاد خون، قرص شلکنندۀ عضله و... هزینههای بالای تشک مواج، تخت بیمارستانی، پوشک، سوند، دستکش، زیرانداز، لوازم زخم بستر و... هزینههای بالای بستریشدن در بیمارستان، عمل جراحی در بیمارستان خصوصی، هزینههای آزمایش، سونوگرافی و...
ارزیابی و بررسی کامل:
|}تعداد جمعیت سالمندان 65 ساله و بالاتر در سرشماری 1395 کشور، نزدیک به 9/4 میلیون نفر شمارش شده است که 1/6درصد از کل جمعیت ایران را در آن زمان (9/79 میلیون نفر) شامل میشود (مرکز آمار ایران، 1397). در پیشبینی اخیر مرکز آمار ایران، جمعیت سالمندان 65 ساله و بالاتر در سال 1400، حدود 6.7درصد گزارش شده است که تا سال ۱۴۳۰ به حدود یکپنجم (20درصد) از کل جمعیت پیشبینیشدۀ کشور (6/93 میلیون نفر) افزایش خواهد یافت (مرکز آمار ایران، 1400ب). ارقام متناظری که دربارۀ سهم جمعیت سالمند در استان یزد— بهعنوان بستر میدانی پژوهش حاضر— و ازطریق مرکز آمار ایران (1400الف) پیشبینی شده است، بیانگر آن است که جمعیت سالمندان از 1/6درصد در سال 1400، به 2/9درصد از کل جمعیت در سال 1415افزایش خواهد یافت. علاوه بر این، الگوریتمهای هوش مصنوعی میتوانند بر اساس وضعیت سلامت، سن و نیازهای تغذیهای افراد سالخورده، برنامههای غذایی شخصیسازیشده ارائه دهند. بسیاری از افراد سالخورده به دلیل مشکلات جسمانی یا دوری از خانواده و دوستان، دچار انزوا میشوند.
هرچند که مفهوم یکسانی برای مراقبت وجود ندارد، اما همگان بر این باورند که مراقبت شامل مجموعهای از مهارتها و دانشهایی است که نزدیکان بهطور مستمر و روزانه برای یاریرساندن به افراد مسن ارائه میکنند. این کمکها برای ادارۀ زندگی سالمندان ضروری است و در صورت نبود آنها، سالمندان در انجام فعالیتهای روزمره با چالشهای بسیاری روبهرو خواهند شد (Walker et al., 1995, 402). با این حال، بین مراقبت عام و مراقبت از سالمندان دارای بیماری خاص، تفاوت وجود دارد. مراقبت عام برای سالمندان به معنای پشتیبانی از نیازهای روزانۀ آنها مانند خوردن، بهداشت و فعالیتهای اجتماعی است. این نوع مراقبت به آنها کمک میکند تا در حد امکان مستقل باقی بمانند و کیفیت زندگیشان را حفظ کنند (بهادر و همکاران 1400).
سیستمهای مجهز به سنسورها و دستگاههای پوشیدنی میتوانند به طور مداوم علائم حیاتی مانند ضربان قلب، فشار خون و سطح اکسیژن خون را پایش کرده و هرگونه ناهنجاری را به سرعت گزارش کنند. این سیستمها با تحلیل دادهها، میتوانند به پزشکان و پرستاران در تشخیص زودهنگام بیماریها کمک کنند. در حالی که بسیاری از سالمندان در مناطق شهری بهطور نسبی از خدمات درمانی و مراقبتی مناسب بهرهمند هستند، در مناطق روستایی و دورافتاده این دسترسی بسیار محدودتر است. بسیاری از روستاها فاقد پزشک متخصص در زمینه سالمندی و همچنین مراکز درمانی مجهز برای مراقبت از این قشر هستند. در نتیجه، سالمندان در این مناطق برای دریافت خدمات بهداشتی و درمانی مجبور به سفرهای طولانی به شهرها هستند که نه تنها هزینهبر است، بلکه ممکن است باعث شود برخی از آنها نتوانند بهموقع درمان لازم را دریافت کنند.
وابستگی سالمندان به خانواده، برای انجام فعالیتهای روزانه که در یافتههای میدانی این پژوهش منعکس شد، با یافتههای بابایی (1386) همخوانی دارد و نیاز سالمندان بیمار به کمکها و حمایتهای اعضای خانواده در انجام فعالیتهای روزانه را نشان داد. این یافته مؤید آن است که نقش انکارنشدنی خانواده و مراقبتهای سنتی در کنار ارائۀ مراقبتهای حرفهای که از سوی مراکز رسمی ارائه میشود، باید در سیاستگذاریها و برای مواجهه با پدیدۀ سالمندی به آن توجه کرد. مطالعات انجامشده در مناطق دیگر جهان نیز، اهمیت حمایتگری خانواده و مراقبتهای سنتی غیررسمی را در حفظ و ارتقای سلامت سالمندان، در کشورهایی مانند نیجریه (Okumagba, 2011) و تایوان (Chao & Roth, 2000) نشان داد. مطالعۀ حاضر بر اهمیتیافتن نقطۀ تعادل برای دستیابی یا حفظ تعادل بین مراقبت از سالمند و زندگی خانوادگی برای مراقبان تأکید دارد. نتایج شیو و همکاران (1998) نیز نشان داد مراقبانی که در یافتن نقطۀ تعادل بهتر عمل کردند، مراقبت با کیفیت بهتری را به سالمندان ارائه کردند. با افزایش امید به زندگی و پیشرفتهای پزشکی، جمعیت سالمندان در سراسر جهان در حال رشد است.
اهمیت پول در کیفیت زندگی و مراقبت و درمان سالمند، اهمیت پول در خرید داروهای خاص و خارجی، انتخاب پزشک متخصص، بیمارستان و آزمایشگاه خصوصی، ریسک کمتر در پروسۀ درمان و... در مراقبت از سالمندان گاهی نیاز به کمترین مداخله و گاهی نیاز به حداکثر مداخله است. به عنوان مثال زوال عقلی که از کم کاری تیروئید نشات می گیرد باید با حداکثر توان و دوز هورمون تیروئید و به سرعت درمان شود. سالمندی که دچار بیماری مزمن شدید احتقانی قلبی ناشی از رماتیسم یا نقص های مادر زادی است نیازمند بررسی و مداخلات کامل و حداکثری از جمله جراحی می باشد.سالمندانی که دچار افسردگی هستند می بایست درمان مناسب و کافی در جهت درمان این وضعیت قابل برگشت را دریافت کنند. پزشکان می بایست تمامی جنبه های بیماری را در نظر بگیرند و بعد از آن تشخیص و درمان را انجام دهند. این نکته را باید در نظر داشت که پرداختن به مشکلات کم اهمیت سالمند، پزشک را از مشکلات اصلی دور نکند و باعث خطا و پیچیده تر شدن برنامه درمانی نشود.
این تمرینات میتوانند به پیشگیری از ضعف عضلانی و پوکی استخوان کمک کنند.
این بررسی بیان میکند که ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط در هفته میتواند مرگ و میر ناشی از همه علل را در مقایسه با یک هفته بدون فعالیت بدنی تا ۳۱ درصد کاهش دهد. یک فرد مسن میتواند با مشورت پزشک یا متخصص مراقبتهای بهداشتی خود به تدریج و با خیال راحت این مقدار ورزش را انجام دهد. «اگر یه دکتر خوبی میشناسم که توی کلینیک هست، چرا برم ویزیت مطب بدم؟ من بهاندازۀ پولی که دارن خرج میکنم، یا داروهای ماهیانهشون رو میرم از بیمارستان تأمین اجتماعی میگیرم. «آمبولانس گرفتیم که مادرم رو برسونیم بیمارستان، ولی آمبولانس مسیر رو گم کرد و با نیمساعت تأخیر رسید و اون ساعات اولیۀ سکته که طلایی هست، اینکه میشه یه کارایی کرد که نجات بدن بیمار رو، ولی پزشک آمبولانس هیچ کاری انجام ندادن. یک ساعتی سرگردون بودیم تا پرونده رو تکمیل کردیم و وایسادیم توی صف MRI، اصلاً نیاز بود یا نبود؟ بعد گفتن رزیدنت ساعت 11 شب میاد.
در گذشته، خانوادهها بهویژه فرزندان وظیفه مراقبت از والدین سالمند خود را بر عهده داشتند، اما اکنون با تغییر سبک زندگی و شاغل بودن بیشتر افراد، بسیاری از سالمندان از حمایتهای سنتی بیبهرهاند. این تغییرات اجتماعی ضرورت ایجاد نهادهای حمایتی و مراکز مراقبتی تخصصی را برای سالمندان برجسته میکند. یکی دیگر از مشکلات اساسی سالمندان، بهویژه آنهایی است که درآمد ثابت یا کافی ندارند، ناتوانی در تأمین هزینههای درمانی و مراقبتی است. در شرایطی که بسیاری از سالمندان به دلیل نداشتن شغل فعال یا حقوق بازنشستگی ناکافی، قادر به پوشش هزینههای خود نیستند، این فشار اقتصادی بهویژه برای آن دسته از سالمندانی که هیچ گونه حمایت خانوادگی ندارند، بسیار نگرانکننده است. علاوه بر این، نبود پوشش بیمهای مناسب و ناکافی بودن سیستمهای حمایتی در کشور، وضعیت را برای این قشر آسیبپذیر دشوارتر میکند. مراقبت از سالمندان به معنای تامین نیازهای جسمی، عاطفی و روانی آنها است، اما با تغییر سبک زندگی و افزایش مشغلهها، بسیاری از خانوادهها به دنبال راهکارهایی هستند که بتوانند به بهترین شکل از والدین سالخورده خود حمایت کنند.
دسترسی به امکانات بیشتر، اهمیت پول در زندگی اجتماعی،؛ اهمیت پول در تأمین گوشت، میوه، سبزیجات، مایحتاج و هر چیز مورد نیاز بدون فکرکردن به هزینههای آن و... پرداخت هزینههای درمان ازطریق فرزندان، مشکلات مالی برای فرزندانی که سالمندشان حقوقبگیر نبوده است، تقسیم هزینهها بین فرزندان، وجود قسط و وام سالمند، هزینۀ اجارۀ خانۀ سالمند و .... نداشتن قدرت مالی در کارگر بازنشسته، وجودنداشتن منبع درآمد سالمند، چکابنکردن سالیانه بهدلیل مشکلات اقتصادی و .... مشکلات مالی و اقتصادی، نبود نقدینگی در حساب سالمند، هزینههای سرسامآور درمان و ... نبود ارزش و احترام برای سالمندان و تخریب آنها در مقایس بزرگی در جریان است .
در حالی که این بیماریها با گذر زمان و افزایش سن بیشتر نمود پیدا میکنند، نیاز به مدیریت و درمان مناسب آنها هر روز افزایش مییابد. در سراسر دنیا و بهطور اعم در کشورهای در حال توسعه و آسیایی، مراقبان خانوادگی سهم بسزایی در مراقبت از سالمندان دارند. آمارها نشان میدهند 80درصد از سالمندان در کل جهان، از طرف یکی از اعضای خانواده مراقبت میشوند (Given et al., 1999). درواقع اعضای خانواده معمولاً اصلیترین حامیان در کنار سالمندان بودهاند، بهویژه در مواقعی که آنان با ضعفهای جسمی مواجه میشوند. با وجود این، تفاوت چشمگیری در بین کشورهای دنیا ازنظر اندازه و سرعت سالخوردگی وجود دارد.
متاسفانه بسیاری از سالمندان رفتار بد پزشک با آنها به دلیل سالمند بودنشان را گزارش کرده اند. ما در زمانه ایی زندگی می کنیم که اکثریت جامعه را افراد جوان تشکیل می دهند و یک پزشک باید بر علیه دیدگاهی که سالمندان را بی ارزش ، بی تاثیر یا بی اهمیت می داند موضع گیری کند. همین مفهوم 50 سال قبل تحت عنوان ؛ اصول مورد نیاز برای کمترین مداخله؛ توسط ؛ سیگال ؛ در مدیریت درمان بیماری سالمندان بیان شده است. اطلاعات قابل توجهی بیان کننده نقش اساسی ورزش و تحرک در جلوگیری یا معکوس کردن روند کاهش سلامتی است. سلامتی بسیاری از سالمندان با ورزش منظم و فعالیت فیزیکی ارتقا می یابد. ما در دهه آینده خبر های بیشتری در مورد نقش ورزش و رژیم غذایی در به تاخیر انداختن روند پیری خواهیم شنید.
پرستار برای سالمندان